Ministrul Culturii a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc, că există mai multe propuneri pentru perioada 2011-2012, dar nu s-a luat o decizie întrucât documentaţia trebuie foarte bine făcută. Kelemen a spus că documentaţia privind Roşia Montana este finalizată, dar nu este completă şi a vorbit despre investiţiile care trebuie făcute pentru punerea în valoare a zonei, astfel încât să crească şansele de acceptare. 
Ministrul a subliniat că o altă problemă ar fi aceea că România are posibilităţi reduse de a include poziţii noi pe lista mondială, ''aşa cum nu are nici Ungaria, nici Germania'', din cauza politicilor duse de UNESCO. Potrivit lui Kelemen, UNESCO se orientează, în ultima perioadă, către situri din Asia şi Africa, pentru a echilibra lista mondială a monumentelor, unde Europa este ''suprareprezentată''. El a dat exemplul castelului Peleş, care va fi ''cuplat'' cu trei castele din Bavaria şi se va încerca includerea lui pe listă în 2012, dar şi a centrului istoric al Sibiului, pentru care s-a mers pe soluţia extinderii poziţiei Sighişoarei.

Kelemen a spus că a dat aceste exemple pentru a demonstra că includerea obiectivelor pe lista UNESCO nu ţine de voinţa unui ministru, ci ''de posibilităţile noastre politice, financiare''. El a precizat că se va merge mai departe, se vor căuta soluţii, chiar dacă părerile specialiştilor privind acceptarea pe lista UNESCO a zonei Roşia Montana sunt împărţite.

''Documentaţia pentru Roşia Montană este pregătită, dar nu e completă. Vom merge mai departe, vom căuta soluţii. Oricum, lista tentativă nu înseamnă nimic, în acest moment, şi dacă ar intra, ar intra pe lista tentativă. Noi am discutat cu specialişti din Marea Britanie, din Franţa, cu foarte mulţi arheologi şi specialişti UNESCO din străinătate (...) şi părerile sunt extraordinar de împărţite în ceea ce priveşte şansa de a include Roşia Montana pe lista UNESCO, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca'', a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 100 de persoane i-au solicitat, joi, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în timpul unei manifestaţii organizate în faţa ministerului, includerea zonei Roşia Montana pe lista României pentru patrimoniul UNESCO.

Manifestanţii, majoritatea reprezentând organizaţii non-guvernamentale, au pregătit pentru ministrul Culturii un colaj realizat din imagini-portret ale românilor şi mesaje ale acestora referitoare la importanţa localităţii Roşia Montana.