Greenpeace: Roşia Montană, în topul riscurilor de poluare în Europa de Est

cotidianul.ro

Greenpeace a publicat o listă cu locurile cu cel mai mare risc de poluare în Europa Centrală şi de Est. Lista începe cu Roşia Montană.
România: Compania canadiană Gabriel Resources plănuieşte la Roşia Montană demararea unei mega-exploatări miniere care foloseşte cianurile. În cazul unei spărturi în baraj, va exista pericolul unei poluări masive a râului Tisa.
În regiunea Maramureş sunt zeci de locaţii în paragină şi periculoase de la mineritul intensiv din perioada comunistă. Din ce în ce mai des ape reziduale contaminate cu metale grele în diferite concentraţii ajung în râuri.
În Oradea, Compania Central-Europeană pentru Aluminiu (CEAC) are în Oradea una dintre cele mai mari fabrici de aluminiu din Europa de Est.
În Polonia Centrală, la Tomislawice, compania minieră Konin SA vrea să deschidă în această zonă o nouă mină de cărbuni. Asta înseamnă o potenţială poluare masivă a lacurilor şi a apei subterane în această zonă.
În nordul Ungariei, la Borsodchem, lângă Miskolc, mai mult de 100.000 de tone de PVC dăunator pentru mediu sunt produse în fiecare an. În cazul unui accident, există riscul unei poluări dioxină.
La Almásfüzítő, în nord-vestul Budapestei, se află zeci de milioane de metri cubi de nămol roşu în spatele unui baraj imens, de la fabrica de aluminiu închisă în 1997. Există temerea că există şi alte reziduuri toxice în acest loc.
În centrul Slovaciei, la Žiar nad Hronom, se află reziduuri de aluminiu prezente în relicvele uzinelor din alte perioade, care se află în condiţii nesigure. Un accident ar pune în pericol Dunărea.
La Chemko Strážske, în estul Slovaciei, mari cantităţi de policlorură de bifenil cancerigenă au fost produse aici în perioada comunistă. Chiar şi astăzi există o zonă mare contaminată. Lucrările de improvement au fost amânate de câţiva ani şi încă nu s-au finalizat.
În Republica Cehă, Store în Dolní Rožímka, există 10 milioane de metri cubi de deşeuri radioactive de la o mină de uraniu închisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu