Roşia Montană tocmai a devenit singura aşezare din România (sau din lume…) în care primarul nu recunoaşte ziua localităţii, în timp ce spune că şomajul a depăşit 80% fără a explica de ce

Duminica în care Roșia Montană s-a rătăcit de sine. Acum, cine suntem?
de Ruxandra Hurezean (publicat Duminica, 6 februarie 2011)
Duminică, în 6 februarie, se împlinesc 1.880 de ani de la atestarea documentară a celei mai vechi localități miniere din ţară, Roşia Montană. Dar de ce e importantă „ziua de naştere" a acestei localităţi?
Pentru că acum zace muribundă, pentru că în ea se concentrează între naştere şi moarte istoria ridicării şi decăderii civilizaţiei industriale transilvănene. Pentru că soarta Roşiei Montane este emblematică pentru România.
Şi pentru că acum, de la căpătâiul acestei localităţi, ţipă chiar primarul şi spune lumii că 1.880 de ani pentru el sunt egali cu zero! Adevărata zi a localităţii, zice el, este Ziua minerului. De ce? Pentru că de ea se leagă exploatarea Gold Corporation, mineritul cu cianuri şi schimbarea catastrofală a reliefului Transilvaniei? Pentru că a prins încă o ocazie să lipească interesele acestor căutători de aur de viitorul localităţii.
Nu am mai auzit niciodată ca un primar să abjure ziua de naştere a localităţii pe care o conduce. Dar dacă şi de ea s-a putut agăţa propaganda exploatării Gold Corporation, putem înţelege cât de mari sunt interesele. Şi cât de mici caracterele.
Comunicat de presa
PRIMĂRIA ROŞIA MONTANĂ: ADEVĂRATA SĂRBĂTOARE A ROŞIEI MONTANE ESTE ZIUA MINERULUI
Stimati jurnalisti,
Cu prilejul zilei de 6 februarie, Primaria Rosia Montana saluta implinirea a 1880 de ani de la prima atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania.
Totodata, Primaria isi reafirma convingerea ca mineritul, activitatea traditionala care defineste identitatea zonei, trebuie sa continue si de acum inainte, pentru a asigura Rosiei Montane dezvoltarea economica, sociala si culturala de care are nevoie. Este ceea ce transmitem in fiecare an si cu ocazia Zilei Minerului, adevarata sarbatoare a locului.
Va rog sa gasiti mai jos comunicatul de presa.
Cu respect,
Eugen Furdui
Primar Comuna Rosia Montana
0258 783 101

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu