Rezolutia de la Rosia Montana! rezoluţie adoptata cu ocazia seminarului "Sansa declararii zonei Rosia Montana Sit UNESCO" din data de 2 Septembrie 2010

Rezolutia de la Roşia Montană!

  - preluata si publicata de cotidianul.ro
  - prezentata  in cadrul Adunarii Generale a FRACCU (Federatia Romana a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor UNESCO) care a avut loc la Curtea de Arges in data de  23 Septembrie 2010
  • Ordinul Arhitectilor din Romania; 
  • Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania
  • Asociatia Heritage – partener F.R.A.C.C.U. (Federatia Romana a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor UNESCO); 
  • Fundatia Culturala Rosia Montana;
  • R.P.E.R. – Rencontres Patrimoine Europe – Roumanie; Universitatea de Vara Drumurile Romane – sub inaltul patronaj al Academiei Romane; 
  • Academia Romana – Filiala Brasov
  • Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu";
  • Patronatul Planta Romanica
  • Reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale si asociatiilor profesionale, culturale, institutiilor din mediul academic, universitar, atat din Romania cat si din strainatate,
reuniţi la Seminarul cu subiectul "Sansa declararii zonei Rosia Montana Sit UNESCO", organizat de Ordinul Arhitectilor din din România - Filiala Transilvania in parteneriat cu Asociatia Heritage, la Rosia Montana, în data de 2 Septembrie 2010, au adoptat următoarea rezoluţie referitoare la Situl istoric Roşia Montană:

PREAMBUL


  • Bazandu-ne pe initiativele si hotararile luate la nivel mondial si european si reamintind principiile tuturor conventiilor, recomandarilor, declaratiilor si cartelor International Comitee on Monuments and Sites (ICOMOS) si United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) pentru protectia patrimoniului cultural (Conventia pentru Protectia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural - 1972, repetatele rezolutii ale International Comitee on Monuments and Sites (ICOMOS) adoptate de Adunarea Generala la reuniunile de la Madrid – 2002, Victoria Falls, Zimbabwe – 2003, si Xi'an, China – 2005, Rezolutia Conferintei ICOMOS de la Pecs, Ungaria – mai 2004, Declaratia International Comitee on Archeological Heritage Management (ICAHM ) asupra conceptului de minerit la Rosia Montana, data in Lyon, Franta - septembrie 2004, Declaratia de la Torino a International Union of Architects (UIA) – adoptata la cel de-al XXIII lea Congres International, in iulie 2008, Declaratia de la Quebec despre Salvarea Spiritului Locului adoptata la 4 octombrie 2008 si Rezolutia Parlamentului European privind Interzicerea Generala a Utilizarii Tehnologiilor de Minerit pe baza de Cianura in U.E. din mai 2010)
  • Subliniem importanta responsabilizarii intregii societati faţă de consolidarea identităţii regionale si europene;
  • Consideram necesara asumarea responsabilitatii intregii societati faţă de dezvoltarea comunitatilor si a bunastarii oamenilor care fac parte din aceste comunitati;
  • Reafirmam faptul ca apartinem unei natiuni cu o lunga istorie in arealul european;
  • Fiind angajati cu toata convingerea in prezervarea peisajelor, a mostenirii culturale, a vestigiilor arheologice care ofera certitudinea continuitatii pornind de la un trecut valoros mergand catre un viitor coerent capabil sa asigure o dezvoltare durabila;
  • Sustinem ideea unei dezvoltari durabile a asezarilor de pe tot cuprinsul tarii in cadrul unei Europe durabile.
  • Reafirmam valoarea exceptionala a sitului Rosia Montana, dovedita de nenumaratele studii arheologice si istorice efectuate de-a lungul anilor de nenumarate asociatii si organizatii profesionale, care atesta existenta unui "peisaj cultural definit prin suprapunerea vestigiilor celui mai important ansamblu de galerii miniere din lumea romană, continuat în perioada medievală şi modernă, ale sistemului de amenajări hidrotehnice şi instalaţii tehnice miniere şi ale târgului minier tradiţional" (O.A.R. Rezolutie Rosia Montana 28 iunie 2006).
  • Ne declaram solidari cu punctul de vedere deja exprimat de nenumarate organizatii si membri marcanti ai comunitatilor stiintifice interne si internationale In fata pericolului disparitiei sub halda de steril a habitatului natural si cultural (arhitectural si arheologic) si ne afirmam hotararea de a sustine toate demersurile si actiunile intreprinse pentru salvarea de la distrugere a zonei Rosia Montana, de la disparitia tuturor acestor valori unice.
  • Lipsa inexplicabila de reactie a autoritătilor romane in fata unui dezastru iminent ne-a determinat sa luam atitudine ca parte a societatii civile care se simte amenintata.
  • Ne alaturam locuitorilor, comunitatii stiintifice, asociatiilor si organizatiilor care condamna inceperea proiectului de exploatare in aceasta zona.
  • Ne simtim obligati sa initiem o strategie comuna de sustinere a Rosiei Montane in vederea inscrierii zonei pe lista de protectie a patrimoniului mondial UNESCO.
  • Totodata, ne declaram disponibilitatea de a contribui la protejarea si mai ales punerea in valoare sub toate aspectele – istorice, naturale, culturale - a bogatiilor zonei si prin toate actiunile pe care le vom intreprinde vom sustine includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial cultural al UNESCO.

        
In acest sens, participantii reuniţi la Seminarul cu subiectul "Sansa declararii zonei Rosia Montana Sit UNESCO", am hotarat sa semnam urmatoarea:

REZOLUTIE

1. Stoparea imediată a proiectului minier al Roşia Montană Gold Corporation.
2. Redefinirea politicilor locale şi regionale în acord cu principiile dezvoltării durabile, pornind de la o viziune orientată spre viitor a intereselor locuitorilor şi comunităţilor, de la resursele naturale şi culturale excepţionale ale sitului.
3. Ne alaturam si sprijinim orice forma de cercetare intreprinsa de autoritatile romane si straine, de specialisti in protectia mediului, de arhitecti, istorici, etnologi, botanisti, producatori de documentare care sa identifice argumente interdisciplinare in favoarea sustinerii unicitatii si potentialului zonei Rosia Montana.
4. Protejarea sitului, în acord cu legislaţia specifică naţională şi internaţională.
5. Sustinerea demersurilor pentru înscrierea sitului în Lista Patrimoniului Mondial a UNESCO.
6. Sustinerea proiectelor de conservare a vestigiilor romane, dacice, medievale și a mediului natural și cultural de la Roșia Montană.
7. Organizarea unor grupuri de lucru si sustinerea proiectelor care sa conduca la identificarea de solutii concrete pentru dezvoltarea durabila si alternativa proiectului minier cu cianuri la Rosia Montana.
Publicat Vineri, 24 septembrie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu